Penészmentesítő festék

Most van a legjobb idő a penészesedés megelőzésére vagy megszüntetésére*!

Önt is utolérte a sokak életét megkeserítő penész? Vagy még olyan szerencsés, hogy penészmentesek a falai, de szeretné is ezt megőrizni? Fél a penész káros egészségügyi hatásaitól, de nem tudja, hogyan kezdjen neki a penész elleni harcnak?

Mi segítünk!

Az egyre légmentesebben lezárt otthonok nemkívánatos mellékhatása a penészesedés megjelenése. Kialakulásának számos oka lehet: nem megfelelő tervezés, kivitelezés, párazáró szigetelő- vagy falréteg, sérült szigetelőréteg vagy falszerkezet, tökéletesen záródó műanyag nyílászárók, beázás,  túlzott páratermelődés a lakásban (főzés, fürdés, teregetés, stb.), nem elégséges szellőztetés, hőhidak, a falakhoz- és egymáshoz túl közel elhelyezett bútorok és még sorolhatnánk azokat a tényezőket, melyek elősegítik a penész megtelepedéséhez szükséges körülmények kialakulását.

Mit tehet a penész ellen?

A penészgombaspórák nagyon igénytelen és szívós élőlények: elég egy kis nedvesség és táplálék (pl. fal-, tapéta- vagy bútorfelület!) számukra ahhoz, hogy nem csak hogy megtelepedjenek és eléldegéljenek, de még nagy ütemben szaporodjanak, terjedjenek is. Ezért a penészmentesítésnek kettősnek kell lennie: nem csak el kell pusztítani a már meglévő penészspórákat a falon, hanem a penész számára ideális körülményeket is meg kell szüntetni!

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy hiába penészmentesítették le vegyszerekkel a felületeiket, a penész újra és újra megjelent. Ennek az az oka, hogy csak elpusztították a meglévő penészspórákat, de nem küszöbölték ki a számukra kedvező körülményeket, így a levegőben található több milliónyi spóra csak arra várt, hogy újra megtelepedhessenek a felületen.

Hogyan teheti a penész számára kedvezőtlenné falait?

Használjon Protektor beltéri hőszigetelő és penészmentesítő festéket, amely összetevőinek, a vákuumizált mikroszkopikus méretű kerámiagömböknek és a speciális kötőanyagnak köszönhetően csökkenti a hőhidak hatását, nem zárja le a falak természetes szellőzését, melegebbé és szárazabbá teszi a felületet, így gátolja a páralecsapódást, ezáltal a penészképződést. Mindemellett kellemes „mellékhatása”, hogy hőszigetelő-hővisszaverő hatásának köszönhetően jobb hőérzetet teremt, ezáltal csökkentheti fűtési és klimatizálási költségeit.

Hogyan kell használni a Protektor hőszigetelő és penészmentesítő festékbevonatot?

A Protektor fizikailag gátolja a penészesedést, de kémiailag is le kell penészmentesíteni a felületet használata előtt. Ha csak enyhe, felszíni penészesedés van, akkor elég több soron hagyományos penészlemosóval letisztítani a penészes felületeket, illetve a még nem penészes, de penészesedésre hajlamos (hőhidas, hidegebb felületek, sarkok, nyílászárók környéke, bútorok mögötti területek, stb.).

A legjobb hatást akkor éri el, ha minden falfelületet penészmentesít. Érdemes több napig, több alkalommal elvégezni, hogy biztosra menjünk. Penészmentesítés során viseljünk védőfelszerelést (maszkot, gumikesztyűt), szellőztessünk gyakran, és a kezelt helyiséget a lehető legjobban zárjuk le a lakás többi részétől.

Ha nem csak felületi penészesedés van jelen, hanem a gomba spórái már megtámadták a felületet, esetleg a vakolatot is károsították, abban az esetben már drasztikus lépésekre, a károsodott felületek eltávolítására van szükség. Vegye igénybe festő szakember segítségét! Semmiképp se kezdje el szárazon eltávolítani a penészes festéket, vakolatot, mert így a spórák a levegőbe kerülnek, és károsítják a tüdőt!

Mit csináljak a penészmentesítés után?

Ha kész a penészmentesítés és a szabályos felület előkészítés, akkor jöhet a Protektor Mélyalapozó, majd 2 rétegben a Protektor penészmentesítő festék (az alkalmazástechnikai útmutatóban előírtak szerint felhordva). A maximális hatás érdekében egy helyiségen belül az összes felület lefestése javasolt (a mennyezet is). A Protektor bevonat gondoskodik a penészesedés kockázatának nagy mértékű csökkentéséről.

Nem megfelelő előkészítés esetén a penészesedés újra előjöhet, ezért nagyon fontos, hogy gondosan járjunk el a munkálatok során, szüntessük meg a probléma forrását (pl. sérült falszerkezet kijavítása, beázás megszüntetése, vízszigetelés rendbetétele, nyílászáróba szellőző beépíttetése stb.), és ha mindez megtörtént, akkor nem marad más dolgunk csak élvezni az esztétikus, egészséges, penészmentes falfelületek látványát.


 

*Fontos: a Protektor festék nem vegyi úton hat, hanem a penészképződés valószínűségét azáltal csökkenti, hogy csökkenti a páralecsalódás előfordulását, csökkenti a felületi hőmérséklet különbségeket. Azaz fizikai úton csökkenti a penészesedés előfordulásának gyakoriságát. A festék önmagában nem rendelkezik penészölő képességgel, a tökéletesen penészmentesített felületen viszont tartós penészmentességet tud elérni. Amennyiben a penészgomba spóra – amit szabad szemmel nem mindig látunk – a festék alatt megmarad, abban az esetben a penészesedés gyorsan előjöhet.

Ezért a  minél jobb hatás elérése végett az összes felületet, ahol Protektor festéket alkalmazunk penészmentesíteni kell több napig. Ajánlott a láthatóan penészes felületek mellett a kritikus felületeket is penészmentesíteni: mechanikai és geometriai hőhidak, ablakok és ajtók környéke, légmozgás előtt eldugott helyek, hőhidas felületek, nagyobb páraterhelésnek kitett felületek. A maximális hatás elérése végett a teljes felületet ajánlott penészmentesíteni, majd kifesteni. Ebben az esetben a penészesdés újbóli előfordulási kockázata nagymértékben lecsökken, de különösen extrém esetekben előfordulhat, hogy kiújul. (Eddig az estek  kb. 0,1-0,2 % -ban fordult elő.)

*FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/festekbi/festek-hoszigeteles.hu/html/wp-content/themes/festek_gr/footer.php on line 17