Energiamegtakarítás

Energiamegtakarítás télen és nyáron

Mielőtt részleteznénk, hogy a Protektor festék mi alapján képes energiát megtakarítani, külön kell választani a nyári és téli energiamegtakarítást. Kezdjük a nyári energiamegtakarítással, mert talán az nem annyira kézenfekvő mint a téli energiamegtakarítás. Az energia, energiafelhasználás, energiamegtakarítás szavakkal kapcsolatban az embernek elsőre a fűtési energia megtakarítása jut az eszébe.

Azonban ahogy télen fűteni kell a lakást, nyáron ugyanekkora , hanem több energiát kell a hűtésre fordítani, mert a gázból nyert energia költsége arányaiban még mindig olcsóbb mint a villamos energia, melyekkel a légkondicionáló berendezések működnek. Tehát: a nyári energiamegtakarítás a hűtési energia megtakarítását jelenti.

Energiamegtakarítás nyáron: kevesebbet kell hűteni

A Protektor beltéri festék felhordás után a felületen egy membránt képez. Ez a membrán egy vízbázisú speciális kötőanyagból áll, melyben milliónyi mikroszkopikus méretű üvegkerámia gömböcske található. Száradás után a réteg egy kb. 0,3 mm vastag, elasztikus, tömör, ám mégis páraáteresztő szerkezetté polimerizálódik. Ennek a membránnak a sajátosságai adják az energiamegtakarító tulajdonságot. Ez alapjaiban különbözik az energiaveszteség csökkentésének lehetőségéről alkotott hagyományos elképzelésektől.

A hagyományos elképzelés szerint a hőszigetelés és az energiaveszteség eredményességének egyik lényeges tényezője a hőszigetelő anyag vastagsága. A nagyobb vastagság következtében, magasabb hőmérséklet esetén a hőszigetelő anyag egy idő után átmelegedik. Miután átmelegedett, már nem védi a lakást a hőtől, hanem inkább melegíti azt, a felvett hőmennyiség leadásával.

Energiamegtakarítás hővisszaverés által

A Protektor festék nem a vastagság alapján fejti ki hővédelmi és ezáltal energiamegtakarítási hatását. A festékrétegben lévő milliónyi belül üreges kerámiagömböcske a hőhullámokat visszaveri. Kevesebb hőt nyel el így a felület. Tehát a felületek és az épületelemek lassabban melegednek fel.

Energiamegtakarítás páraszabályozás által

A Protektor festékből képződött membrán kötőanyaga rendelkezik egy páraszabályozó hatással. A festékréteg apró pórusai képesek a reggeli párásabb levegőből nedvességet megkötni, majd azt később elpárologtatni. A párolgási folyamat hőveszteséggel jár. Így is hozzájárul a hűvösebb, kellemesebb klíma kialakulásához.

A páraszabályozó képességén keresztül a levegő páratartalmát az optimális 55% relatív páratartamhoz körül próbálja tartani. Ez nyáron azért lényeges, mert az ember hőérzete magasabb párásabb levegőben. Mivel a felesleges párát megköti, így az optimálisabb páratartalom egy alacsonyabb hőmérséklet érzetét kelti.

Energiamegtakarítás falszáradás elősegítése által

A festékrétegben lévő kerámiagolyócskák egy apró kapilláris rendszert képeznek. Ez a kapillárisrendszer szorosan kapcsolódik a vakolat vagy a fal nagy átmérőjű kapillárisaihoz. A nedvesség a nagyobb keresztmetszettől halad a kisebb keresztmetszet felé,  így a festékrétegben lévő kapillárisrendszer segítheti a fal száradását.  Mivel a  száraz falak jobban szigetelnek, mint a nedvesek, is a Protektor kerámiatartalmú bevonat a falszárításhoz is hozzájárulhat.

Mivel a Protektor festékből képződött membrán a külső hatásokkal szemben nagymértékben vízhatlan, így megakadályozza a fal kívülről történő átnedvesedését. Így segít elkerülni azt, hogy a fal hőszigetelő képessége a fal nedvességtartamának növekedése által romoljon.

Összefoglalva az energiamegtakarítást eredményező hatásokat:

 • hővédelem
 • páraszabályozás
 • párologtatás
 • falszárítás elősegítése
 • vízhatlanság

Eredmény: kevesebbet kell hűtésre fordítani

A Protektor festékkel kezelt épületekben a nyári forróság idején érezhető  hőmérséklet csökkenés volt tapasztalható. A bevált, és sok elégedett felhasználó által kipróbált, hővisszaverő festék használatával akár nincs szükség légkondíciónál készülékre se .

Energiamegtakarítás télen: kevesebbet kel fűteni

A téli energiamegtakarítást a Protektor festék úgy éri el, hogy hatásmechanizmusán keresztül kevesebb fűtési energiát kell felhasználni ugyanakkora hőmérséklet és kellemes lakóklíma eléréséhez.
Visszaveri, bent tartja a hőt, így csökken a hőveszteség, amely hozzájárulhat az energia megtakarításhoz.

Energiamegtakarítás sugárzó hő által

A Protektor festékkel bevont falak egy hatalmas keramikus felületet képeznek, és ezért a hideg hónapokban úgy hatnak mint a cserépkályha, amely kellemes melegét kisugározza a helyiségbe. A kerámia gömböcskék  jelentősen megnövelik fal és mennyezeti felületen a hőt, és egyenletesen sugározzák a meleget a szobában. Ezáltal a fűtés nem pontszerű lesz, hanem az egész bevont falfelület sugározza a meleget.

Energiamegtakarítás egyenletes hőelosztás által

A festékrétegben található kerámiagömböcskék egyenetlen felületet képeznek. A beeső hőhullámokat a szobában egyenletesen szétoszlatják. Nem alakul ki a hőmérséklet rétegződése, amely a padló és a plafon között akár 8 Celsius fok különbséget is jelenthet. A Protektor festékkel kezelt helyiségben ez a különbség 1-2 Celsius fokra csökken. Ez a gyakorlatban azt jelent, hogy a 22 ºC fok eléréséhez, nem kell a magasabb légrétegeket 30 ºC fokra felfűteni. Ez a hatás is nagymértékben hozzájárul az energiamegtakarításhoz.

Energiamegtakarítás hőmegtartás által

Téli estéken a festékréteg megakadályozza, hogy a felmelegedett falak a hőt gyorsan leadják. Tapasztalatok igazolják, hogy a Protektor festékkel kezelt falak lassabban hűlnek le, mint a Protektor festékkel nem kezelt falak. E mellett azt is megállapították, hogy a környezet hőmérsékletére soha nem hűlnek le.

Összefoglalva az energiamegtakarítást eredményező hatásokat:

 • hővédelem
 • bizonyos mértékig segíti a falszáradást
 • vízhatlanság
 • hővezetés
 • egyenletes hőelosztás
 • hősugárzás pontszerű fűtés helyett
 • szoláris nyereség kihasználása

Tudja meg ez Önnek mennyibe kerül Protektor bevonat árak>>

 

Kültéri hőszigetelő festék kalkulátor

Kérjük. adja meg a kültéri felület típusát és a festeni kívánt felület nagyságát négyzetméterben. A számolás gombra kattintva egy becsült árkalkulációt küldünk Önnek a megadott e-mail címre.

*FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/festekbi/festek-hoszigeteles.hu/html/wp-content/themes/festek_gr/footer.php on line 17