Repedezés áthidalás

A repedések kialakulásának okai: Különböző alapanyagú szerkezeti részek, mint például beton és falazótégla, találkozása, eltérő nedvszívó képessége, hő-mozgása. Régi rossz minőségű téglafalak, melyek vakolattartó képessége bizonytalan. Statikai jellegű holt repedések maradhatnak vissza az alaptestek megállapodott sűlyedése után. Villamos és épületgépészeti vésés, vakolás után, gipszkarton elemeken, stukkókon szintén repedések keletkezhetnek.

Repedésképződés az abból eredő károk elkerülése

A repedések kialakulását kétféleképp lehet megakadályozni: Egyrészt a hőmérsékletváltozás miatt keletkező felületi feszültségek csökkentésével a kiváltó okot szüntetjük meg. Másrészt a keletkezett hajszálrepedések flexibilis befedésével. A repedésmentesítő festék a fenti elvek alapján megoldást kínál a repedésképződés problémájára.

Egyenletesen eloszlatják a felületi hőmérsékletet, védik a felületet a hőmérséklet ingadozástól – és UV védelmet biztosítanak, így csökkentik a hőtágulásból adódó szerkezeti feszültségeket. A hajszálrepedéseket pedig a rugalmas festékréteg képes elfedni, mivel a festékből képződő bevonatban lévő kerámia-gömböcskék egymáson el tudnak mozdulni.